Igår deltog Crearo Utveckling på den årliga Promise- dagen i Stockholm på Courtyard Marriott Hotel. Promise är en branschförening för företag som verkar inom kompetensutveckling och lärande med stöd av digitala medier. En otroligt inspirerande dag med mycket bra föreläsningar, mingel bland eLearning- och LMS-leverantörer samt beställare, god mat och matnyttiga workshops.

Här kommer några smakprov från dagen:

 

Vi fick bland annat lyssna på Charles Jennings föreläsning ”Extending Learning using the 70:20:10 model”. Han är forskare och en av världens mest inflytelserika när det gäller införande av 70:20:10 modellen för lärande i organisationer. Modellen är ett ramverk som hjälper organisationer att utvidga sitt sätt att utbilda sina medarbetare.

Siffrorna i modellen syftar bl.a. på förhållandet att 70% av oss människor lär sig i första hand genom upplevda erfarenheter, 20 % av oss lär sig bäst via andra människor, diskussioner, nätverk etc, endast 10 % av oss lär sig bäst via formell och traditionell undervisning. Men bästa sättet att lära sig på skiljer sig även åt beroende på typ av organisation. Hans avslutande och viktigaste budskap var att alltid få med ledningen som deltar och följer upp en utbildningsinsats.

Sara Bengtsson, forskare på Karolinska institutet, föreläste om ”Lärande och motivation från neurovetenskapligt perspektiv”. Med hjälp av hjärnavbildningsdata, beteendemönster och matematiska modeller vill hon kunna skapa en modell för hur motivation och självförtroende regleras i hjärnan och dess inverkan på lärande och prestation. Lite sammanfattande kan man säga att:

  • Repetition
  • Motivation som drivs av överraskande moment
  • Fokusering på uppgiften

.. har en hög inverkan på lärande och prestation.

Det jag även tog med mig av hennes föreläsning var att vår upplevelse av kontroll och tankefrihet var mest motiverande för individen. Inte helt otippat.

Det var även fascinerande och befriande att få lyssna på Donald Clark och hans tema ”Mind-blowing tech!” där VR- Virtual Reality via Oculus glasögon gör omöjliga saker möjliga. Han beskrev bl.a. hur VR tekniken kan användas i alla tänkbara sammanhang. Exempelvis inom sjukvården kan personal få prova på hur det är att lida av en synskada, lyfta deprimerade personer ur sin depression genom att låta de förflytta sig till helt andra och hälsogivande miljöer, låta rörelsehindrade bergsklättra mm. Allt genom tekniken som möjliggör att vi går in i den virtuella världen.

 

Jag testade själv via företaget Happyworks hur det var att lära sig köra lastmaskin via en demo-utbildning. En spännande upplevelse och mycket verklighetstroget. Det är lätt att föreställa sig lämpliga användningsområden för att lyfta in tekniken och göra lärandet mer upplevelsebaserat.

Årets Promise – pris gick i år till Maria Lingaas för bästa examensarbete inom lärande digitala världen under titeln ”Fusk vid provskrivning online – vad säger forskningen?

Grattis till vinsten!

Under kvällen var det stor gala då Swedish Learning Awards delades ut bland nominerade eLearning-företag och beställarorganisationer. Jag satt då på planet hem till Luleå och njöt av en bra dag.

Här på Swedish Learning Awards presenteras vinnarna från kvällen.